15.10.2911 Podzim pod Pálavou

15.10.2011 22:31

Mapa okolí Popic

Z Vyškova jsme vyjeli zpožděným rychlíkem Praděd v 8.15. Po přestupu v Brně  jsme vystoupili v Popicích. Po krátké vzpomínce, jak jsme tu před léty pouštěli bublinky, jsme vyrazili po červené na trasu. Cestou nás předjel traktor s Vietnamci (snad jeli pracovat) a předešlo nás několik turistů.

Kolem vinohradů jsme přišli do obce Strachotín, kde nám chybělo asi 15 minut do otevření restaurace na kávičku. Čas jsme proto vyplnili procházkou k Novoměstské nádrži. Mezitím otevřeli ve Strachotíně restauraci, ve které bylo příjemné posezení. Někteří poobědvali, někteří se jen občerstvili a pokračovali jsme po žluté kolem Strachotínského rybníka a vinných sklepů. U posledního sklepa jsme si uvědomili, že jsme zapomněli zastavit a ochutnat jeden z posledních burčáků. Byl by to hřích a hřešit se nemá. Tady jsme se rozdělili, někteří pokračovali dále, většina se nás však vrátila. Poslední burčák však měli až u jednoho z prvních sklepů, takže tuto trasu jsme vlastně prošli dvakrát. Pan sklepmistr byl velmi hovorný a znal vyškovské okolí i vojenský prostor lépe než my a měl i dobrý burčák. Po ochutnávce jsme s veselou pokračovali v další cestě.

Po Strachotínském rybníku jsme navázali na modrou, vedoucí kolem Pouzdřanského rybníka. Prošli jsme skoro celé Pouzdřany, jako poslední dům bylo vlakové nádraží. V nádražní restauraci nám sice řekli, že si můžeme dát co chceme, ale měli pouze utopence, kávu, pivo a minerálku. Na zastávce čekala již část naší výpravy. Vlak jel přesně podle jízdního řádu, takže domů jsme společně dorazili podle plánu v 17.45.

Celkové zhodnocení výletu - akce se zúčastnilo 15 turistů. Počasí bylo nádherné, podzimní příroda fantastická, burčák vynikající.

Fotogalerie