5.11.2011 Vystoupíme na Klucaninu

07.12.2011 21:08

Z Vyškova jsme vyjížděli v 7:18. V Tišnově jsme se nejdříve zastavili na náměstí, kde právě byly trhy. Dalo se koupit cokoliv - od domácího cukroví po oblečení. Ve městě byla i výstava kamenů. Po malé zastávce jsme pokračovali v cestě naučnou stezkou k rozhledně. Cesty byly upraveny a dřevěné tabule s úkoly nenásilnou formou učily návštěvníky poznávat přírodu.

Rozhledna Klucanina je na 410 metrů vysokém kopci. Původní dřevěná rozhledna z roku 1934 byla v padesátých letech stržena a 11. října 2003 byla otevřena nová, betonová, která svým tvarem připomíná původní. Z rozhledny je krásný výhled do kraje, zorientovat se v krajině nám pomohly dřevěné tabule. Kousek od rozhledny stál ještě malý pomníček - prosba lesa. Po občerstvení jsme se vydali znovu na trasu. Cestou jsme v Hradčanech narazili na otevřenou restauraci. Dobře vařili, zelná polévka neměla chybu a i káva byla dobrá.

Veverskou Bitýšku už známe, naše trasy tu několikrát končily. Po malém čekání, zákusku a zmrzlině nás linkový autobus dovezl až do Brna. Řidič nás mile překvapil, i když byla výluka a měli jsme přesedat, dovezl nás až na zastávku, protože jsme z poloviny obsadili autobus. Pár místních, co s námi jelo, to jistě také uvítalo.

Zhodnocení výletu: počasí ukázkové, naučná stezka na jedničku, příroda hýřila všemi barvami - prostě kýč.