15.5.2010 Zájezd do Prachovských skal

08.08.2011 09:45

Autobus byl přistaven již v pět hodin, protože nás čekaly Prachovské skály a zámky Sychrov a Hrubý Rohozec. Cestou pršelo, ale při našem štěstí všichni doufali, že přestane. Přestalo, ale pro jistotu jsme se dobře oblékli a vyrazili.

Prachovské skály

Prachovské skály jsou nejznámější částí Českého ráje. Leží severozápadně od Jičína. Skalní město vzniklo usazením pískovců na dně druhohorního moře. Sloužilo jako útočiště lidem v době kamenné i ve středověku. Z lesa vystupují obří pískovcové skály, mezi kterými vedou úzké cestičky a strmé schůdky. Střed tvoří romantické skalní město štíhlých vysokých věží a pilířů, mezi kterými jsou hluboké a těsné rokle.

Mapa Prachovských skal

Okruh měřil asi 5 km. Naše cesta začala u Turistické chaty. Bylo po dešti, proto jsme se i dobře oblékli. Po 200 metrech nás však čekal výstup po kamenných schodech na Pechovu vyhlídku, kde se nám otevřel výhled do Zelené rokle. Postupně jsme odkládali oblečení. Po sestoupení mezi skalní masívy nazvané Fortna jsme vešli do labyrintu skalních masívů u Šikmé věže a odtud až k vyhlídce Šikmá věž. Dále jsme pokračovali kolem pamětní desky V. Náprstky mezi skalami vzhůru na Vyhlídku míru, kde se nám otevřel pohled do Císařské rokle, která je pojmenována po  císaři Františku I., kterého tudy nesli při jeho návštěvě Jičína v červnu 1813. Z vyhlídky jsme pokračovli po hřebeni na Hlaholskou vyhlídku odkud nás okruh zavedl mezi skalní obry. Minuli jsme Rumcajsovu a Hakenovu vyhlídku a vystoupali k Všetečkově a Šlikově vyhlídce. Odtud jsme se vydali zpět k Turistické chatě.

Prachovské skályPrachovské skályPrachovské skály

Krajina kolem Prachovských skalPrachovské skályPrachovské skály - totem

Sychrov

Příjemně unaveni jsme vyjeli k Sychrovu, který nás mile překvapil. Jde o novogotický zámek, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky, většina místností vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Prohlídka nám poskytla představu o tom, jak se žilo ve 2. polovině 19. století na venkovském sídle bohaté šlechtické rodiny. Zámek Sychrov si vybrali režiséři pro natáčení pohádek Zlatovláska a Nesmrtelná teta.

Zámek SychrovZámek SychrovZámek Sychrov

Hrubý Rohozec

Státní zámek Hrubý Rohozec, obklopený nevelkým anglickým parkem, nabízí svým návštěvníkům přes dvacet bohatě zařízených místností, které v minulosti sloužily jako reprezentační a obytné pokoje příslušníků původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours - Walderode.

Zámek Hrubý RohozecZámek Hrubý RohozecRytířský sál

Na závěr cesty jsme se zastavili v Lomnici nad Popelkou, kde jsme se chtěli podívat na místní část Karlov s přízemními roubenými domky s podsíněmi a bohatě vyřezávanými štíty. Dne 25. července 1995 byl vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury. Lomnice však byla rozkopaná a i místní nám nedokázali říct, kde Karlov je. Proto jsme zájezd ukončili a vyrazili k domovu.

Fotogalerie